Behandelaar Triggerpoints

Wat zijn triggerpoints?
Kenmerkend voor een myofasicaal (in de spieren) triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf waar het pijn doet (kramp, gespannenheid, drukgevoeligheid) maar ook op andere plaatsen. Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren van de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet. Dit verklaart ook waarom andere behandelmethoden niet altijd het gewenste reslutaat geven.

Het ontstaan van triggerpoints
De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van de spieren, zoals kan gebeuren bij:

 • (te)zware inspanning
 • verkeerde (werk)houding
 • acuut trauma (val of ongeluk)
 • inactiviteit (gips, brace e.d.)
 • stress
 • pijnvermijdingsgedrag, om een pijnlijke spier te ontzien
      spier die de taak overneemt wordt gestressed

 • Naast deze oorzaken kunnen factoren als knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand houden.

  Behandeling van triggerpoints
  Klachten die door triggerpoints worden veroorzaakt zijn vaak goed te behandelen. Tijdens een onderzoek wordt vastgesteld of er triggerpoints in de spieren zijn en of deze klachten veroorzaken.
  Als dit het geval is, kunnen we behandelen. Hierbij is het van belang om te ontdekken hoe ze zijn ontstaan en door welke factoren ze in stand worden gehouden.
  De therapie is er op gericht de trioggerpoints te deactiveren (uit te schakelen) zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen.

   

   

   

   

   

  Het aantal behandelingen
  Over het algemeen zijn recent ontstane triggerpoints gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Bij de laatste is vaak een keten van triggerpoints ontstaan, wat meer behandelingen kan vergen.

  Wat kunt u zelf aan uw klachten doen?
  Bij het behandelen van triggerpoints wordt u actief betrokken. De therapie is het meest effectief als de triggerpoints vaak maar kort worden behandelt. Daarom maakt zelfbehandeling deel uit van deze therapie.
  De methode is eenvoudig zelf toe te passen en kost hooguit enkele minuten per keer.
  Zo neemt u uw gezondheid mede in eigen hand en komt u 'van klacht tot kracht!'.

  Klik hier voor de brochure van Triggerpoints en Zelftherapie.


    Tarief: €25,- intake